Aurinkoenergia - opas aurinkovoimasta kiinnostuneille

Aurinkoenergia on paras sijoitus mitä voit kodillesi tehdä.

Jos sinua kiinnostaa aurinkovoima ja etsit sopivaa tietopakettia aloittelijalle, olet tullut oikeaan paikkaan. Nämä ovat yleisimmät kysymykset, mitä meiltä kysytään myydessämme ja suunitellessamme systeemejä päivittäin.

Aurinkovoima - mitä se on?

Auringon funktio ei ole tuottaa pelkästään valoa ja lämpöä – se on myös erinomainen energianlähde.

Aurinkoenergia (tai aurinkovoima) on energia, jota saamme auringonvalosta. Auringosta tulevat säteet muunnetaan sähköksi valosähköilmiöksi kutsutulla prosessilla, joilla sitten annamme virtaa televisiolle, jääkaapille, valoille ja muille kodinkoneille.

Tuottaaksesi aurinkovoimaa kodistasi, toimistolta tai mökiltä tarvitset aurinkosähköjärjestelmän. Käymme oppaassa myöhemmin läpi, mitä tähän systeemiin kuuluu – tutustutaan ensin systeemin tunnetuimpiin osiin – eli aurinkopaneeleihin.

Mistä aurinkopaneelit ovat tehty ja miten ne toimivat?

Aurinkokennot ovat valmistettu pääosin silikonista, kemiallisesta elementistä, jolla on johtavia ominaisuuksia. Silikonin altistuessa valolle, sen sähköiset ominaisuudet muuttuvat, joka synnyttää sähkövirtaa.

Yleensä kennot ovat neliön muotoisia ( noin 15x 15cm ). Aurinkopaneelit valmistetaan muodostamalla ruudukkoja kennoista. Kennojen alla on suojaava takalevy ja päällä lasilevy antamassa suojaa.

Paneelit tulevat yleensä joko 60 tai 72 kennoisina – on olemassa myös muita, mutta nämä ovat yleisimmät.

Sähköenergian tuottaminen tyypilliseen kotiin vaatii useita paneeleja. Paneelit, jotka ovat liitetty samaan invertteriin tunnetaan paneeliketjuna. Inverttereillä on maksimi määrä kuinka monta paneelia ne pystyvät tukemaan.

Sinulla voi esimerkiksi olla aurinkosähköjärjestelmä, jossa on kaksi invertteriä, jotka tukevat kahta 10 paneelin riviä.

Aurinkosähköjärjestelmä ja sen osat

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu muitakin tärkeitä osia itse paneeleiden lisäksi.

Tuottaaksesi sähkö omavaraisesti, tarvitset kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän.

Olennaiset osat ovat:

  • Aurinkopaneelit
  • Invertteri
  • Kiinnitysteline

Voit myös myydä aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä, jos aurinkosähköjärjestelmäsi on liitetty sähköverkkoon ja olet tehnyt sopimuksen sähkön myyjän kanssa. Ylijäämäsähkön syöttäminen verkkoon on kielletty, jos sähkölle ei ole ostajaa.

Aurinkoenergian hyödyt ja haitat

Yksi aurinkoenergian suurimmista eduista on sen uusiutuva ja puhdas energianlähde. Toinen hyvä puoli on laajentumisen mahdollisuus – se voidaan ottaa käyttöön joko isommassa mittakaavassa tai mitoittaa tarkalleen yhden kotitalouden sähköntuotantoon. Lisäksi kun aurinkoenergiaa käytetään kotitalouksissa, voidaan ylimääräinen sähkö varastoida akkuihin tai myydä eteenpäin takaisin sähköverkkoon. 

Eli me saamme auringosta enemmän energiaa, kuin tulemme ikinä tarvitsemaankaan.

Ja tässä myös hieman varjopuolista:

Mikä ero on verkkoon sidotulla ja ulkopuolisella "irtojärjestelmällä"?

Ensimmäinen asia, mitä kannattaa miettiä kun harkitset siirtymistä aurinkovoimaan on tarvitsetko verkkoon sidottua aurinkosähköjärjestelmää vai ns. irtojärjestelmää.

Molemmilla järjestelmillä on hyötynsä:

Verkkoon sidotut sähköjärjestelmät säästävät sähkölaskussa. Se on halvempaa, kuin ostaisit sähkön suoraan sähkölaitokselta. Suosittelemmekin tätä vaihtoehtoa oletuksena kaikille, jos he vain pystyvät liittämään järjestelmänsä sähköverkkoon.

Irtojärjestelmä, eli ns. ”off-grid” on suunniteltu tuottamaan aurinkovoimaa syrjäseuduille, joissa ei ole voimalinjoja lähettyvillä, kuten kesämökit yms.

Kuinka kauan aurinkopaneelit kestävät?

Useimmat valmistajat lupaavat paneeliensa toimivan 80% tehokkuudella jopa 25 vuoden ajan.

Kun takuu päättyy, paneelit eivät suinkaan hajoa. Ne yksinkertaisesti jatkavat toimimistaan, mutta hieman heikommalla teholla. Esimerkiksi paneeli, jonka tehoksi on ilmoitettu 300 wattia, tuottaa helposti 240 wattia 25 vuoden kohdalla.

Paneelit ovat yleensä todella luotettavia. Tutkimuksen mukaan yli 70% paneeleista suoriutui paremmin kuin takuun antama lupaus.

Kuitenkin aurinkosähköjärjestelmän muut osat, kuten invertterillä ja akuilla on lyhyempi elinikä. Kannattaa varautua siihen, että joudut vaihtamaan ne ainakin kerran omistuksesi aikana.

Inverttereillä on usein takuu 10 – 20 vuodeksi.

Jos aurinkosähköjärjestelmässäsi on akkuja, niin ne pitää myös vaihtaa. Lyijyakut kestävät yleensä 3 – 7 vuotta riippuen siitä, miten hyvin pidät huolta niistä. Litiumioniakuissa takuu kestää yleensä 10 – 15 vuotta.

Onko aurinkovoima järkevä sijoitus?

Useimmissa tapauksissa aurinkosähkö maksaa paljon vähemmän kuin sähköyhtiöltä ostettava sähkö.

Sähkölaitos laskuttaa sinua sähkön käytöstä – yksi kWh maksaa noin 5 – 7 senttiä.

Sähkön käytön määrä ilmoitetaan kilowattitunteina, voit tarkistaa sähkölaskustasi paljonko kotitaloutesi käyttää sähköä kuukaudessa.

Kannattaa miettiä oman kotitalouden sähkönkulutusta kun pohdit aurinkoenergiaan siirtymisen mahdollisuutta. 

Yleensä varsinkin syrjäisemmillä seuduilla aurinkoenergia on parempi vaihtoehto, kuin sähköverkkoon liityminen ja kalliiden siirtohintojen maksaminen.

Yhteenvetona voidaan todeta aurinkosähköjärjestelmään sijoittamisen olevan viisasta, koska se tuottaa sinulle säästöä kymmeniä vuosia – yhden vuoden aikana jopa 5- 10 % investoinnista. Tämän lisäksi sähkölaskusi pienenee ja sähkön  hinnan noustessa aurinkovoimalasi kannattavuus myös nousee.

Mitkä ovat aurinkoenergian ympäristöhyödyt?

Aurinkovoimalla, kuten muillakin uusiutuvan energian lähteillä on useita ympäristö ja -terveysvaikutuksia. Aurinkosähköön siirtyminen vähentää tunnetusti kasvihuonepäästöjä, jotka edistävät ilmaston muuttumista.

Miten aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa kiinteistön arvoon?

Tutkimusten mukaan kodit, joissa on aurinkosähköjärjestelmä myydään kalliimmalla, kuin kodit joissa ei ole. Useimmiten aurinkosähköön siirtyminen nostaa kiinteistön arvoa jopa enemmän kuin keittiöremontin tekeminen.

Sopiiko aurinkoenergia Suomen sääolosuhteisiin?

Moni saattaa helposti kuvitella, että Suomen pitkän talven ja lyhyen kesän takia aurinkoenergiasta ei olisi hyötyä täällä. Vaikka sääolosuhteet eivät vaikuta optimaalisilta, niin Suomi on kuitenkin hyvä maa aurinkovoiman tuottamiseen.

Suomessa on kesäisin todella pitkät päivät,  jolloin aurinkopaneelit pääsevät tuottamaan sähköä aamuvarhaisesta myöhään iltaan saakka. Pohjoisemmassa osassa maata jopa lähes ympäri vuorokauden. 

Ilma on myös viileämpää Suomessa, jos verrataan esimerkiksi Keski-Eurooppaan, joten paneelit toimivat paremmalla hyötysuhteella kuin kuumemmassa ilmastossa.

Vaativatko paneelit huoltoa?

Monella on käsitys, että paneelit vaatisivat jotenkin erityisen paljon huoltoa. Tämä myytti on tarua – Suomessa on puhdas sadevesi ja ilma, joten paneelien huuhtelemiselle ei ole tarvetta. Joillain alueilla paneeleja kannattaa putsata, jos niihin kertyy hiekkapölyä.

Suomessa käytetään pääsäntöisesti kuitenkin laadukkaita kiinnitysjärjestelmiä ja paneeleita, joten ne kestävät kaikenlaiset sääolosuhteet.

Yhteenveto

Nyt tiedät luultavasti hieman enemmän aurinkoenergiasta, sekä sen hyödyistä ja haitoista. 

Jos mietit aurinkosähköön siirtymistä, suosittelen laskemaan ensimmäisenä paljonko maksat sähköstä ja sähkönsiirrosta tällä hetkellä kuukaudessa ja sitä mukaa lähteä pyytämään tarjouksia yrityksiltä. 

Ota meihin yhteyttä ja kokoamme sinulle parhaat tarjoukset eri aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta.